Bafra Ziraat Odası > Çeltik Tarımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çeltik Tarımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ÇELTİKTE TOPRAK HAZIRLIĞI

Toprak hazırlığının iyi yapılması, yabancı ot kontrolü, gübrenin toprağa daha iyi karışması, toprağın kabarma ve havalanmasını sağlar.Toprak karıştırılarak, alt katmanlarda biriken besin maddeleri toprağın ust katmanına cıkar. Toprağa ince bir yapı verir ve bu da besinmaddesi alımını artırır.Celtik ekilecek arazinin iyi tesviye edilmesi tohumların cimlenmesi, fidelerin sağlıklı buyumesi, yabancı ot kontrolu ve yabancı ot ilaclarınınetkinliğinin arttırılması acısından cok onemlidir.
  Arazi tesviye işlemleri kucuk parsellerde tesviye bıcağı, daha geniş parsellerde hafif ağırlıklı grayder ya da lazerle calışan tesviye aleti ileyapılır.Lazerli tesviye aletlerinin kullanılmasıyla celtik veriminde %20 civarında artış sağlanmaktadır.
  • Arazi duzlemesinde lazer teknolojisinden yararlanılan ulkelerde celtik, tavalarının genişliği 40-50 dekarı bulabilmektedir.
  • Sonbaharda derin surum yapılmalıdır. İlkbaharda tavalar yapıldıktan sonra diskaro veya kazayağı ile işleme yapılır. Sedde ve tirlerin yapımında, traktorlere takılan tesviye bıcağı veya tir pulluğu gibi aletler kullanılabilir. Tirlerin genişliği 40-70 cm, yuksekliği de 30-50 cm arasında olabilir.
  • Tavaları cok geniş tutmak su kesme veya sulamada ki denetimi azaltır. Tavaları cok kucultmek ise celtik yetiştirilecek toprak yuzeyinin azalmasını, sulama, bakım ve hasat harman işlemlerinin yavaşlamasına yol acar. Bu yuzden arazinin tesviye durumuna gore tava buyukluğu değişmektedir.

İLAÇLAMA

•Tohuma Carbendazim uygulaması kök boğazı çürüklüğü, fusaryum, yanıklık hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.

•100 kg tohum için 150 gr Carbendazim kullanılır

Ekim Öncesi İlaçlama
•Ekim öncesi Karanfil ilacı (Oxadiazon) ve clamazon (Titan) uygulanabilir
•150 gr/da Oxadiazon  150gr/da Clamazon
•İlaçlamadan 1-2 gün sonra  tarla bir sefer su doldurulup yıkanmalıdır
 Yeşil bitki ilaçlaması
Imazamox (Intervix, Baytore) 125gr/da 1-3 yapraklı dönemde ve kaçan kırmızı çeltikler için ileriki dönemde tekrar uygulanmalıdır

Yanıklık Hastalığı İlaçlama
•Yanıklık hastalığı için çeltikte ruhsatlı Trifloxystrobin (Flint) hastalık görülmeye başladığında kullanılabilir. 10 gün sonra tekrarlanmalıdır

Gübreleme
Azotlu gübre 18 kg saf azot cinsinden verilebilir.
•Ekim öncesi 6 kg, Kardeşlenme 6 kg, Salkım oluşum 6 kg
•Ekim Öncesi 30 kg 20.20.0   Kardeşlenmede 30 kg Amonyum Sülfat