Bafra Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Bafra Ziraat Odası > Çeltikde Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalıdır ?

Çeltikde Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalıdır ?

Toprak hazırlığının iyi yapılması, yabancı ot kontrolü, gübrenin toprağa daha iyi karışması, toprağın kabarma ve havalanmasını sağlar.Toprak karıştırılarak, alt katmanlarda biriken besin maddeleri toprağın ust katmanına cıkar. Toprağa ince bir yapı verir ve bu da besinmaddesi alımını artırır.Celtik ekilecek arazinin iyi tesviye edilmesi tohumların cimlenmesi, fidelerin sağlıklı buyumesi, yabancı ot kontrolu ve yabancı ot ilaclarınınetkinliğinin arttırılması acısından cok onemlidir.
Arazi tesviye işlemleri kucuk parsellerde tesviye bıcağı, daha geniş parsellerde hafif ağırlıklı grayder ya da lazerle calışan tesviye aleti ileyapılır.Lazerli tesviye aletlerinin kullanılmasıyla celtik veriminde %20 civarında artış sağlanmaktadır.
• Arazi duzlemesinde lazer teknolojisinden yararlanılan ulkelerde celtik, tavalarının genişliği 40-50 dekarı bulabilmektedir.
• Sonbaharda derin surum yapılmalıdır. İlkbaharda tavalar yapıldıktan sonra diskaro veya kazayağı ile işleme yapılır. Sedde ve tirlerin yapımında, traktorlere takılan tesviye bıcağı veya tir pulluğu gibi aletler kullanılabilir. Tirlerin genişliği 40-70 cm, yuksekliği de 30-50 cm arasında olabilir.
• Tavaları cok geniş tutmak su kesme veya sulamada ki denetimi azaltır. Tavaları cok kucultmek ise celtik yetiştirilecek toprak yuzeyinin azalmasını, sulama, bakım ve hasat harman işlemlerinin yavaşlamasına yol acar. Bu yuzden arazinin tesviye durumuna gore tava buyukluğu değişmektedir.